De som byggt Sverige                                                                                     

                                                                                                                           

Dessa människor har tveklöst haft större betydelse – både fysiskt och ekonomiskt – för Sverige än för sina hemländer. Och de har definitivt gjort mer för Sverige än vad unga anhängare av främlingsfientliga partier har gjort.

Pappa har blivit gammal. Han är visserligen en bit över sjuttio men hans en gång fysiska styrka har sinat och hans kropp börjat ge vika. Huruvida han själv märker eller känner av åldrandet vet jag inte, eftersom han sällan vill prata om sitt hälsotillstånd. Han är en mycket envis man som alltid har haft svårt att visa tecken på svaghet; en man som dessutom bara för ett par år sedan var en pigg och glad pensionär som njöt av livet. Nu är han mest trött, tankfull och frånvarande.

 

Men att åldern tar ut sin rätt gör sig mest påmint när jag försöker kommunicera med honom. Att allt oftare upprepa det nyss sagda har jag vant mig vid, det som kan vara besvärligt är all missförstånd som kan uppstå mellan oss. Hans hörsel har blivit sämre och han verkar ha svårt att acceptera det. "Varför viskar Du?" säger han ofta och undrar varför jag skriker när jag pratar högt.

 

Pappa har nu bott i Sverige i fyrtiosex år. Han kom till Göteborg och Volvo i mitten av 1960- talet när Sverige var i skriande behov av utländsk arbetskraft. Tillsammans med några vänner tog han chansen/risken och lämnade familj och hemland i förhoppning att skapa en bättre framtid för sina närmaste. Sedan dess, i nästan 40 år, har han varit verksam i det svenska arbetslivet, sällan varit sjukskriven eller gjort sig beroende av socialbidrag: "Så länge man är frisk och kan arbeta ska man inte ha en krona av staten!" brukar han säga.

 

Han har med andra ord – som många andra äldre invandrare – hjälpt till att bygga upp den svenska välfärden. Dessa människor har tveklöst haft större betydelse – både fysiskt och ekonomiskt – för Sverige än för sina hemländer. Och de har definitivt gjort mer för Sverige än vad unga anhängare av främlingsfientliga partier har gjort. Men nu, när pappa och hans vänner är gamla, trötta och slitna och som vilka svenska pensionärer som helst ska/borde få njuta av sina sista år i livet, är det vanligt att just dessa högerextrema krafter bli av med dem. De ses som en belastning för Sverige och "borde skickas tillbaka till sina hemländer".

          Detta är otacksamt och kränkande och ger begreppet "dubbelmoral" ett tydligt ansikte; låta unga starka människor komma hit och – i många fall – arbeta i mer än halva sina liv då de är mest produktiva och sedan, när de är gamla och utarbetade, vilja kasta ut dem.

 

Ja, visst, brukar pappa skoja, de får gärna skicka mig tillbaka till Kurdistan, men då skulle det vara trevligt att få tillbaka åtminstone ett par av alla de miljoner jag genom åren har betalat i skatt till den svenska staten.

 

Josef Kurdman