Svar till Lisa                                                                                              

                                                                                                                                           

"De som enbart letar efter fel hittar ingenting annat." Engelskt ordspråk.


Svar till "Lisa".


Hej Lisa,


Tack för ditt brev. Och stort tack för förtroendet.

Lisa, modiga Lisa, det var sorgligt att läsa ditt brev. Sorgligt för att jag allt oftare får liknande brev som ditt av ungdomar som brottas med ungefär samma bekymmer som du. Sorgligt för att vissa föräldrar försöker påtvinga sina fördomar och rasistiska åsikter på sina barn och familjer och inte inser konsekvenserna av detta. Din och din brors relation är bara ett av många exempel på hur en familj kan påverkas, splittras och näst intill bli fientliga mot varandra på grund av trångsynta föräldrar. Jag hoppas innerligt att det inte är för sent för er och att ni, fortfarande, trots allt, kan prata med varandra, vara vänner och komma fram till vettiga och konstruktiva svar på era frågor och funderingar. Samtal och diskussion är nämligen det enda sättet att nå och förstå varandra.

 

"Livet är inte mer än invecklat än att man företrädesvis skaffar sig vänner genom vänlighet och fiender genom fientlighet." Mikal Rode

 

Men, Lisa, fina Lisa, ditt brev var också hoppingivande. Jag är helt övertygad om att din pappa kommer att misslyckas i sina försök att göra dig till en fördomsfull och rasistisk person. Du verkar vara en alldeles för klok, självständig och godhjärtad person för att falla i rasismens förvirring. Och du ska veta det, att vi som är medvetna om att alla invandrare inte är kriminella och kvinnomisshandlare är många, väldigt många. Vi vet att det är så och därför är vi rakryggade och lugna i oss själva och i våra åsikter. Oavsett vilken del av världen vi befinner oss i, oavsett vilken situation vi befinner oss i och vilka prövningar vi utsätts för vet vi att alla människor är värda lika mycket. Skillnaden är att allas liv ser annorlunda ut och att alla har olika förutsättningar att lyckas i livet. Vi vet också att det finns kriminella och "dåliga" människor i alla samhällen. Så också bland etniska svenskar, något som din pappa verkar blunda för.

 

Lisa, med all respekt för din pappa kan jag inte låta bli att tycka synd om honom, eftersom han verkar vara otrygg i sig själv, är rädd för det "okända" och har just därför missuppfattningar om dem som inte är "lika" honom. Så är det med de flesta fördomsfulla människor, de drar alla över en kam och tycker att "de andra" är sämre och därför inte värda respekt. De förstår inte att hat leder till våld, vilket i sin tur leder till ännu mer hat och våld. Alltså en ond cirkel som bara blir svårare och besvärligare att bryta. Faktum är att rasism och fientlighet aldrig någonsin har fört något gott med sig. Tvärtom. I spåret av den fruktansvärda människosyn som rasister bär på har/är det alltid människor som blir drabbade och får sina liv fördärvade. Rasism drabbar och ödelägger inte bara enskilda människors och familjers liv utan också olika grupper och i vissa fall hela samhällen. Titta bara på nazitiden i Tyskland. Sex miljoner människor mördades enbart för att de var judar och därmed "annorlunda och sämre" i nazisternas ögon.

 

Lisa, fråga gärna din pappa om vad dessa sex miljoner barn, kvinnor, unga och gamla människor hade gjort för fel, vad som var deras brott och varför de mördades, så får du se och höra att han inte har något vettigt svar.

 

"Det enda vi aldrig får tillräckligt mycket av är kärlek. Det enda vi aldrig ger tillräckligt mycket av är kärlek." Henry Miller

 

Lisa, innan jag avslutar mitt brev (för denna gång) vill jag rekommendera några böcker som du kanske kan ha nytta av i dina samtal med din familj. När det gäller din bror så träffar jag honom gärna, hör av dig.

 

Böcker: "Hur man botar en fanatiker", av Amos Oz. "Inte som vi", av Thomas Böhm". Vad är rasism?" av Tahar Ben Jelloun. "Antirasister", av Sven Lindqvist. "Sverigedemokraterna har fel", av Alexander Bengtsson och stiftelsen www.expo.se


Sköt om dig och lycka till med din pojkvän.

 

Josef Kurdman